Uzení - chlapská zábava na zimu

Předem se omlouvám všem ženám. Ač si Vás nesmírně vážím jako úžasných bytostí, bez kterých by náš svět vůbec nebyl, u nás je prostě uzení chlapskou záležitostí. Možná to máte v rodině postavené jinak, ale u nás se této aktivity od počátku do konce věnují pouze a výlučně muži. Proto se prosím nezlobte, ale zkuste nahlédnout pod pokličku toho, jak se to dělá u nás :-) Dále pak se omlouvám vegetariánům a veganům. Tento článek Vás asi moc nepotěší. Teda ne úplně. Možná si zde najdete alespoň inspraci na domácí uzené tofu (dělali jsme a nebylo špatné), uzené mandle, papriku, nebo cokoliv jiného máte rádi.  Ale já se zde chci zaměřit hlavně na masožravce. Na lidi, kterým není cizí dát si dobrou klobásku. Kteří rádi ochutnají krásně voňavou anglickou. Kterým nevadí si jednou za čas dát vajíčka na uzeném špeku. Je mi jasné, že tohle není příliš zdravá strava. A je mi i jasné, že samotný proces uzení, není to, co bychom měli jíst každý den. Ale ono vlastně všeho moc škodí. A proto jednou za čas něco uzeného……. Proč ne?

 (článek byl psán v únoru 2021 v době lockdownu a zákazu cestování mezi okresy)
 
 

Tak je to tady. Zase ta část zimy, kdy Vánoce jsou už tak dávno minulostí, že už si na ně ani nevzpomenete a jaro je ještě tak daleko, že na něj nedohlédnete. Co dělat? Normálně se lidé v tomto období roku věnují lyžování, nebo využívají zimu k různým vnitřním aktivitám typu aquaparky, muzea a jiné. Jenže doba je jinde. Na lyže zapomeňte. Leda by vás bavily běžky bez občerstvovacích stanic. Pak asi jo. Ale sjezdové leže, nebo snowboardy letos asi zůstanou zavřené v kůlně. Snad jen do příští sezony. No a co tedy dělat, když se toho moc dělat nedá?

Zkoušeli jste někdy Pánové domácí uzení?
 

Domácí uzení není jen příprava potravin, které změní jejich chuťové vlastnosti a prodlouží trvanlivost těchto potravin. To není ani jako vaření. Rychle uvařit a sníst. Domácí uzení je dlouhý proces. Domácí uzení je forma obřadu, kdy muž je pánem situace. Domácí uzení je aktivita, kdy muž má možnost strávit čas se svými přáteli. Je to společenská událost. Jsou to chvíle, kdy se v nás mužích probouzí dávné volání. Kdy se z nás stávají zase lovci fascinovaní společným ohněm a kusem masa. Najednou nejsme manažeři v košilích, nejsme dělníci na stavbě nebo ve výrobní firmě nejsme učitelé, řidiči, lékaři, podnikatelé a kdo ví co ještě. Oheň a kouř v nás probouzí muže – lovce. Muže, který je pánem a strážcem ohně. Cítíme, jak místo oděvu běžného, chceme na sebe navléci kožešiny a sednout si s ostatními lovci ke společnému ohni a dívat se do plamenů. Chceme slavit kořist. Pořádný kus masa. A nevadí nám, že jsme to zvíře neulovili. Chceme to prostě společně připravit, vnímat sílu ohně a užít si ten pocit, který se v nás v tu chvíli ozývá. To všechno máme my muži někde hluboko v nás ukryto. A společné uzení je čas, kdy můžeme kousek tohoto vládce ohně a lovce v nás pustit ven.

Musím říct, že u nás je domácí uzení něco, o čem se mluví už dlouho dopředu. Aby taky ne. Tohle neděláte každý pátek a sobotu, jako třeba grilování. Vše je potřeba mezi chlapy pořádně naplánovat. Domluvit společný termín. (Toto je nejdůležitější bod. Bez něj se prostě chlapi dál nehnou. Pryč jsou ty časy, kdy stačilo říci, že o víkendu se jede na chalupu a jelo se. Naplánovat si směny, přemluvit ženy, udat děti k babičkám, … To je téma samo o sobě. Ale když se zadaří, můžeme pokračovat dále v plánech.) Musíme probrat, co vše by mělo být vyuzeno. Musíme se domluvit, čím budeme při uzení udržovat pitný režim a čím slavit společné úspěchy. Nejzkušenější udič pak většinou objedná a nakoupí co je potřeba a případně rozdá jednotlivým účastníkům maso s instrukcemi jak jen naložit před uzením (maso se rozváží k jednotlivým účastníkům z toho důvodu, že udič většinou nemá k dispozici prostory pro uchování takového množství masa po dobu nutnou k naložení). Pokud jsou dodržovány instrukce, pak není problém a maso do uzení se krásně připraví. My všichni pak doma pravidelně kontrolujeme maso, zda se nekazí a zda je vše v pořádku. Každý den sledujeme kalendář a odpočítáváme dny do společného víkendu. Ti z nás, pro které je samotné čekání neúnosné si zkracují nekonečné dny výrobou určité formy adventního kalendáře. Každý den si najdou a pročtou jeden nový recept na domácí klobásky, nebo salám, domácí anglickou, nebo něco jiného, co je zaujalo. Internet je vševědoucí a všeho se dočtete spoustu.
 

Už se to blíží. Jedeme. Konečně. Honem na chalupu udit. Už cesta autem je plná vášnivých debat o tom, co si kdo nastudoval a co by chtěl tentokrát zkusit. Hodnotí se minulé uzení a rozjímá se nad případnými chybami. Tentokrát to ale bude jiné a lepší.

Na místo dojíždíme v pátek večer. Rychle vybalit, zatopit a věnovat se klobáskám. Jejich příprava je z našeho plánu aktuálního uzení nejnáročnější. Nejprve ale štamprličku na šťastný příjezd. Bez toho bychom příště prý třeba šťastně nedojeli. No nebudu to pokoušet. To by se nemělo J. A už to jede. Připravit mlýnek, plničku, vanku na míchání, střeva dát do vody, najít tyče, otřít tyče, najít háčky, otřít háčky, připravit koření, donést naložené maso. Zkontrolovat, zda je všechno maso v pořádku, namlít maso na hrubo, namlít maso na jemno, připravit si prát (to je to jemně rozemleté masíčko, co spojuje ty kusy masa v klobáskách, aby to drželo pohromadě), rozdělit maso na jednotlivé druhy klobásek a pak se jde kořenit. My děláme vždy tak 3 druhy. Při větší společnosti ale není výjimkou i 6 druhů. Počet druhů klobásek je většinou přímo úměrný počtu zúčastněných mužů. Klobásky se sýrem? Super nápad. Měli jsme i s houbama. Určitě doporučuji vyzkoušet. Jehněčí? Já to moc nemusím. Ale někomu chutnají. Paprikové? Česnekové? Bylinkové? Více koření? Měně koření? Šunkové, tučnější, králičí, zvěřinové, se zeleným pepřem, kmínové, více uzené, méně uzené, s chilli, jemné, s uzenou paprikou, s čerstvými bylinkami, moravské, staročeské, a nebo s tím, co dům dal. Receptů je neuvěřitelně hodně. Holt po studiu receptů a těšení se, chce každý zkoušet, co kde vyčetl a co ho zaujalo. Když už jsou směsi hotové, tak se připraví střívka. Ale ještě se neplní. Nejprve se musí ochutnat, zda je směs dobře dochucená. Jak? Syrové vepřové se nejí. Uděláte si prostě takovou placičku jako na hamburger a opečete to na pánvi. Pokud není správně dochucené, dochutíte tím, co vám kde chybí a jde se na další fázi. Plní se střívka. Ruční plnění bych nedoporučoval. Na to nikdo z nás neměl grif. To chce profíka. My teda už máme plničku. Nahoru dáte směs, nasadíte střívko a točíte kličkou. Tohle zvládne každý. Jeden plní, druhý motá jednotlivé klobásy a hlídá, aby střívko bylo stále mokré a neprasklo. Střídáme se, bavíme se a čas utíká. Je skoro půlnoc. Máme hotovo. Klobásky visí na tyčích a my unavení, ale spokojení slavíme tuto chvíli štamprličkou. Ono namlít, ochutit, zamíchat a naplnit klobásky z 20 kilo masa není jen tak. Ale co? Je to jen párkrát za rok. Jdeme spát a těšíme se na zítra na samotné uzení. Teda já jdu spát. Někteří odvážlivci ještě jsou vzhůru a vzrušeně diskutují, jaké klobásky budou zítra nejlepší.
 

Sobota ráno. Hlava lehce bolí. Pivo a slivovice. Ale nebylo to nějaké divoké. Po snídani můžeme připravit samotné uzení. Nejprve vypotit udírnu. Nesmí být studená. Topíme a hlídáme, kdy se přestane na udírně srážet voda. Když je připravená, hlídáme správnou teplotu. Teprve pak můžeme vložit klobásky zavěšené na tyčích. Zároveň s klobáskami putují do udírny kusy špeku, krkovice, bůčku, jedno kuře a spousta sýrů v dámských punčochách se vším možným i nemožným kořením. (Víte snad, že i sýry se dají udit, ne? Jen je potřeba je dát do punčochy. Jinak by vytekly a nic by nezůstalo. Nejlepší jsou sýry s málo tukem. Jinak ten tuk moc kape a smrdí a čmoudí. Eidam 30 je klasika, co nezklame.) A co teď? Teď máme čas tak 8 – 10 hodin. No úplně čas nemáme. Musíme hlídat teplotu a přikládat. Takže máme každou hodinu službu někdo jiný. A zbytek se baví. Hrajeme karty, vykládáme si, střílíme z luku, hrajeme šipky, někdo přinesl vrhací nože. To je prostě něco, co pochopí jen chlap. No a dáme si nějaké to pivko a slivovičku.

Všechno vyžaduje nějaký čas uzení. Postupně se vyndávají jednotlivé věci z uzáku a zkouší se. Teď je ta chvíle. Teď je chvíle pravdy. Kdo měl tedy nejlepší? Kdo nejlépe vychutil? Kdo měl lepší prát? Komu se klobásky rozpadají? Kdo motal dlouhé? Teď přichází hodnocení. Vítěz může být jen jeden. Tedy měl by být. Jaké uzené je lepší? Jaký sýr je lepší? Ochutnáváme a bavíme se až do noci.
 

Ráno všechno s bolestí hlavy uklízíme. Rozdělujeme si klobásky a sýry a bůčky a vše možné tak, aby každý si domů odvezl vzorek od všeho. Další kolo ochutnávek bude probíhat doma s rodinnými příslušníky a kamarády co nejeli (viz první bod uzení – dohodnout se na termínu a uvolnit se od manželky, přítelkyně, dětí, práce, atd.). Byl to náročný víkend. Ale byl krásný a stál za to. Cestou v autě už spřádáme plány na další uzení. Tyhle chlapské chvíle prostě stojí za to.

 

Ps: Omlouvám se zkušenějším udičům, pokud jsem někde napsal nepřesné postupy. Nicméně přikládám jednu fotku z mého asi prvního uzení před lety jako důkaz, že jsem tam byl a udil :-D